• hu
+36 23 200 232 info@smartus.hu H-2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Jimtof 2018 Osf

Az Okuma modern automatizálási és intelligens gyári megoldásokat mutatott be a JIMTOF 2018 kiállításon.

A 2018. november 1-6. között Tokióban megrendezett JIMTOF szakkiállításon az Okuma az új robotrendszerek világpremierje mellett a legmodernebb okosgyári megoldásokra, valamint a CNC-megmunkálásban a mesterséges intelligencia (AI) által kínált lehetőségek bemutatására helyezte a fő hangsúlyt. Az idehaza a Smartus Zrt. által képviselt Okuma az újgenerációs ARMROID és a STANDROID robotrendszereit a magas szinten automatizált gyártási rendszerekhez fejlesztette ki. Az AI alkalmazásával új szinteket ér el a termelési folyamatok és a karbantartás nyomon követése. Az okosgyárakban rejlő potenciált pedig a kiállítási standon elhelyezett összes szerszámgép IoT-alapú hálózatosításával tapasztalhatták meg a látogatók.

A dupla oszlopos MCR-S portál megmunkáló központ gigantikus méreteivel és kimagasló teljesítményével nyűgözte le a látogatókat

A stand vendégei az intelligens gyári megoldásoktól és az innovatív szoftverektől az új szerszámgépekig és a fejlett robotikáig átfogó képet kaphattak az Okuma kiterjedt portfóliójáról. Nagy érdeklődést kapott az ötoldali megmunkálásra alkalmas dupla oszlopos MCR-S portál megmunkálóközpont, amely gigantikus méreteivel és kimagasló teljesítményével nyűgözte le a látogatókat.

Robotika minden üzemmérethez

Az ARMROID azon kis- és középvállalkozások számára jelent alternatívát, amelyek számára a hagyományos robotika túlságosan bonyolult vagy drága lenne. A robotkart a szerszámgépbe építették be, így az külső robotegység nélkül is képes a munkadarabok mozgatására, lehetővé téve az automatizált tömeggyártást. A robot a szerszámgép CNC-vezérlőjén keresztül működtethető, így nincs szükség a gépkezelők külön képzésére. A forgács kezelését egy kettős lefúvató rendszer támogatja, amely megakadályozza a forgácsok megtapadását a munkadarabon, illetve a roboton. A robotkar a munkadarab vibrációjának kiküszöbölésével is segíti a pontos megmunkálási folyamatot.

LB3000EX: Robotcellával kombinálva az ARMROID egyszerű automatizálást tesz lehetővé

Egyszerű automatizálás speciális oktatás nélkül

A STANDROID rendszer egy szerszámgépekhez kapcsolható, könnyen telepíthető automatizálási megoldás. A robot a gép mellé, egy helytakarékos automatizált cellába kerül, a táp- és az adatkábel csatlakoztatásával pedig már be is fejeztük a telepítést. Kompakt kialakítása révén a STANDROID sokkal kevesebb helyet foglal el, mint a hagyományos robotok (mintegy két raklapnyit). A STANDROID használatához a gépkezelőknek nem szükséges speciális oktatáson részt venniük, mivel a rendszer működtetése hasonló a szerszámgép működtetéséhez. A maximális biztonság érdekében a 3D szimuláció folyamatosan előre szimulálja a robot mozgását, így megakadályozza az ütközéseket.

Mesterséges intelligencia a magas szintű diagnosztikához

A mesterséges intelligencia megoldások (AI) saját fejlesztésű CNC-vezérlőibe történő alkalmazásával az Okuma forradalmasítja a gépek és a szerszámok karbantartását és diagnosztikáját. A mélyreható tanulási képesség és a rezgésadatok elemzése révén az AI képes pontos diagnózist biztosítani a főorsó csapágy állapotáról, így a csapágyak még a főorsó károsodása előtt cserélhetők. Az AI valós időben figyeli a forgácsolási paramétereket, így a szerszámtörés miatti selejtszám is csökkenthető. A szerszámkopás értékeinek kijelzésével a gépkezelők az idő előtti csere helyett végig kihasználják a szerszám teljes élettartamát, ami csökkenti a szerszámköltségeket. A számítások szerint a szerszám élettartama így 1,4-szeresére hosszabbítható meg.

A jövő gyára

Az Okuma kiállítási standján minden szerszámgépet a Connect Plan-re, – az Okuma saját fejlesztésű ipar 4.0 intelligens gyártásfelületi rendszerére – kapcsoltak, ezáltal bemutatva az optimalizált adatalkalmazáson alapuló gyártással és az ipar 4.0 megoldásokkal kapcsolatos lehetőségeket. A Connet Plan biztosítja a teljes üzem, a gépek és a termelés szoros felügyeletét. A folyamatosan gyűjtött adatok a Factory Monitoron megjelennek, és nagyban segítik a szerszámgépekben rejlő potenciál maximális kihasználását. Íly módon, többek között, prediktív karbantartás vezethető be, vagyis az alkatrészek közvetlenül a leállások, illetve a hibák bekövetkezte előtt kicserélhetők. A NET BOX suite-C okosgyári megoldás révén a hálózathoz más gyártóktól származó gépek is csatlakoztathatók.