• hu
+36 23 200 232 info@smartus.hu H-2040 Budaörs, Gyár utca 2.

A géppremierek, az Okuma Premium Solutions egyedi megoldásainak bemutatása, valamint az intelligens technológiák alkalmazásával zajló tesztmegmunkálás bemutatók közel 100 résztvevőt vonzottak a június 27-én megrendezett Okuma Magyar Szakmai Napra. A nyílt házibemutatót az Okuma kizárólagos hazai képviselője, a Smartus Zrt. szervezte magyarországi ügyfelei és partnerei számára a magyar-osztrák határ közelében található parndorfi Okuma Technológiai Központban.

Új Okuma szerszámgépek elméleti és gyakorlati bemutatása a középpontban

Az Okuma Technológiai Központjának ötszáz négyzetméteres impozáns bemutatótermében először találkozhatott a hazai szakmai közönség a japán szerszámgépgyártó új 2SP-2500H automata frontorsós esztergaközpontjával. A kétorsós gép egy vagy két felsőpályás adagolókarral rendelhető, így egy tárolóból mindkét oldali esztergálási műveletet is végre lehet hajtani, a kész munkadarabot pedig a gép másik oldalán található tárolóba kiteszi. A konstrukciót teljesen újragondolták a japán szakemberek, így a már jól bevált LB3000-es eszterga főorsóját és revolverfejét felhasználva, valamint az X- és Z-tengelyek szánjait egymástól különválasztva egy kiemelkedő merevségű és kiváló hozzáférhetőségű gépet alkottak a felhasználók számára. Az adagolókar akár 180 méter/perces gyorsjárati sebességgel képes mozogni, amely kiemelkedő a kategóriájában. Ez a gép a legjobb választás olyan cégeknek, akik tárcsajellegű alkatrészeket gyártanak nagy mennyiségben. Az egyik nagy újítás a gépbe integrálható lefúvató- és mérőállomás, amellyel jelentős ciklusidő és alapterület takarítható meg. A tesztmegmunkálás során ezen a gépen a munkadarab transzfer bemutatására helyezték a hangsúlyt.

A hazai közönség számára itt debütáló másik új gép a szintén Japánban tervezett és gyártott GENOS M460V-5AX szimultán 5-tengelyes kompakt megmunkálóközpont volt. A rendezvényen ezen a gépen egy 42CrMo4 anyagból készült munkadarabon az Okuma saját fejlesztésű 5-Axis Auto Tuning System automatikus geometriai hibakorrekciós képességeinek gyakorlati bemutatása történt. A kompakt felszereltségű, akár raktárról rövid szállítási határidővel elérhető gépet minden olyan kiegészítő funkcióval felszerelték, amely alkalmassá teszi bármely feladat elvégzésére maximum D600×H400 mm méretű munkadarabokon.

A géppremiereken kívül az idén márciusban itt kiállított, ötoldali megmunkálásra is alkalmas MCR-A5CII portál megmunkálóközpont is a rendezvény fénypontja volt. Ezen a portálgépen akár 2,5 x 5 méteres, 27 tonnás egyedi munkadarabok is megmunkálhatók. A tesztmegmunkálás során a résztvevők ezen a gépen automatikus kiegészítő fej cseréket, szerszámváltásokat függőleges és vízszintes fejből, valamint nagy teljesítményű marószerszámokkal végrehajtott teljesítmény megmunkálásokat láthattak, amelyek révén a szakemberek a gép kiemelkedő megmunkálási képességeit mutatták be rendkívüli forgácsolási paraméterek alkalmazása esetén.

A program keretében két további csúcsminőségű Okuma szerszámgépen láthattak a résztvevők tesztmegmunkálást. Az egyik az eszterga funkcióval rendelkező MU-6300V-L szimultán 5-tengelyes portál felépítésű megmunkálóközpont volt, amelyen fogprofil marás zajlott.

Az LB3000 EX II C MY 1300 nagy csúcstávolságú CNC esztergán pedig lefejtő marás – gear hobbing – bemutatása történt speciális hajtott szerszámtartó, Y-tengely, valamint az Okuma saját fogazásmegmunkáló programcsomagjának alkalmazásával. Az Y-tengelyre azért van szükség az ilyen jellegű felhasználásnál, hogy a lefejtő marószerszámot teljes szélességében ki lehessen használni, így biztosítva annak egyenletes kopását és hosszú élettartamát.

A rendezvényen a résztvevők számára lehetőség nyílt az egyéni konzultációra az Okuma és a Smartus Zrt. szakembereivel.