• hu
+36 23 200 232 info@smartus.hu H-2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Eco Suite 700×221

Harmadik díját nyerte el az OKUMA Eco suite

Az OKUMA Eco suite teljesítmény szabályozó rendszere elnyerte a METI Minister’S Award-ot (Miniszteri Díj), a Japan Machinery Federation (Japán Gépezeti Szervezet) által szponzorált, 2016-os, 37. Energy-Efficient Machinery Awards-on (Energia-hatékony Berendezések Díjátadója).

Az Energy-Efficient Machinery Award-ot olyan személyeknek, vállalatoknak vagy egyéb csoportosulásoknak ítélik oda, amelyek kiemelkedő energia-hatékonyságú berendezések fejlesztésével és reklámozásával jelentős szerepet vállalnak a hatékony energiahasználat előmozdításában.

Az ECO suite egy, az OKUMA Intelligens Technológiai elemeket magába foglaló, széleskörű energia-hatékonysági rendszer, amely a megmunkálások teljes folyamata alatt monitorozza az energiafogyasztást. Az így kapott adatok alapján pedig csökkenti a felhasznált energiát, mind a forgácsolással, mind pedig az előkészítéssel töltött holt-idők alatt.

Az ECO suite négy komponensből áll, ezek az alábbiak:

ECO Idlling Stop (Energia csökkentés álló időben)

Ez a komponens különböző energiatakarékos technológiák és az OKUMA Intelligens Technológia kombinálásával csökkenti a gépek energiafelhasználását. A rendszer hatékonyságát a termikus felügyeleti rendszer adja, melynek segítségével a vezérlő pontosan meg tudja határozni, mikor és milyen mértékben van szükség a szerszámgépek egyes egységeinek hűtésére. Ennek megfelelően a hűtőrendszer csak akkor működik és fogyaszt áramot, amikor erre valóban szükség van.

Az ECO Idling Stop alapfelszereltség minden, Termo-Aktív Stabilizátoros orsóval (Thermo-Active Stabilizer – Spindle) felszerelt megmunkáló központ és multitasking szerszámgép esetében.

Működését segít megérteni, ha a gépjárműveknél használt START/STOP rendszerre gondolunk.

ECO Power Monitor (ECO Teljesítmény monitorozás)

Az ECO Power Monitor egy olyan modul, ami vizuális visszajelzést ad a berendezések energiahasználatáról. A kezelőfelületén információt kaphatunk a főorsó, a szán mozgató motorok, és egyéb elektromos egységek áramfogyasztásáról.

ECO Hydraulics (ECO Hidraulika)

Az ECO Hydraulics egy szervo irányítással szerelt hidraulikai egység. A szervo szabályozásnak köszönhetően az olaj nyomása és térfogatárama minden munkapontban a szükséges értékekre igazítható, ezzel pedig akár 63%-al csökkenthető a hidraulikus táp fogyasztása.

ECO Operation (ECO Vezérlés)

Az ECO Operation modul azért felel, hogy a gyártás során használt különböző periféria berendezések csak addig működjenek, amíg valóban szükséges. A forgács kihordót, ködleválasztót és egyéb berendezéseket automatikusan leállítja a megmunkálás befejeztével.

Idén második alkalommal került sor arra, hogy ezt a díjat egy OKUMA terméknek ítéljék, maga a rendszer pedig ezzel a harmadik díját tudhatja magáénak. Az elsőt a 45. Machine Design Awards-on (Gépdesign Díjátadó) nyerte – az Excellence Award-ot (Kiválósági Díj) vehette át. Második alkalommal a rendszer ECO Idling Stop moduljának ítélték oda a 2016-os MM Díjat.