• hu
+36 23 200 232 info@smartus.hu H-2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Capture1

A hazánkban a Smartus Zrt. által képviselt Okuma új mércét állított az 5-oldalú megmunkálás terén. A közelmúltban új MCR-S (Super) szerszámgéppel egészítette ki széles körű portál megmunkálóközpont palettáját, amellyel tovább bővíti a különböző iparágak számára kínált megmunkálási lehetőségeket a pontosság, a teljesítmény és a rugalmasság tekintetében egyaránt.

Az új Okuma MCR-S megmunkálóközpont számos csúcstechnológiás funkciójával, illetve az additív és a szubtraktív folyamatok kombinálásával optimális megoldást kínál az autóipar szigorú elvárásaira. Autószerkezetek gyártásakor a gyártóknak a lehető legpontosabb présszerszámokra van szükségük, amivel mind a szükséges méretpontosság, mind pedig a magas felületi minőség elérhető. A munkaerőköltségek növekedésével ráadásul mindezt manuális felületkezelés nélkül kell elérniük.

Az MCR-S merev, portál szerkezete lehetővé teszi a nagy munkadarabok pontos megmunkálását.

Magas dimenzionális pontosság

A nagy merevség és a szigorú tűrések érdekében az MCR-S szilárd, dupla oszlopos, öntöttvas portálszerkezettel rendelkezik. Az Okuma Thermo-Friendly koncepciójának köszönhetően megakadályozhatók a felesleges felmelegedések és korrigálhatók a termikus deformációk. A présszerszámok gyártásakor ez különösen fontos, hiszen a megmunkálás akár napokig vagy hetekig is eltarthat, így egy rendkívül hőmérsékletérzékeny folyamatról van szó. A szerszám indexálási szögéhez igazodó Swivel Image Sensor (forgó képérzékelő) segítségével emellett mérhető a vágóél helyzete, ezzel még tovább növelhető a megmunkálás pontossága. A szenzor a rögzített képeket el is tárolja, így a nyomonkövethetőség is javul.

Az MCR-S főként a nagy dimenzionális pontosságot és magas felületi minőséget igénylő nagy alkatrészek megmunkálásához alkalmas.

Tökéletes felületi minőség gazdaságosan

Az Okuma Hyper-Surface prémium megoldásával elkerülhetők a költséges kézi felületkezelési folyamatok, az alkatrészek ugyanis használatkész állapotban kerülnek ki a szerszámgépből. A Hyper-Surface automatikusan feliseri a kimeneti CAM-adatok esetleges hibáit és ezeket a vezérlőn korrigálja is. Így egyrészt kiváló felületi minőség érhető el, másrészt az átmenő teljesítmény is javul, hiszen kevesebb időt igényel a nyersanyagok feldolgozása.

Az Okuma Hyper-Surface funkció a megmunkálási adatok automatikus korrekciójával javítja a felületi minőséget

A költséghatékony gyártás érdekében az Okuma a ciklusidők lerövidítésével növelte az MCR-S termelékenységét. A gép rendkívül nagy vágási kapacitással bír, így akár a 710 cm³/perces forgácseltávolítási sebesség is elérhető. Az X- és Y-tengelyekhez tartozó átlagos 20 m/perces és a Z-tengelyhez tartozó 10 m/perces folyamatos előtolási sebesség nagyban hozzájárul a gép magas teljesítményéhez. A SERVONAVI Intelligens Technológia alkalmazás emellett önállóan maximalizálja az asztal gyorsulását a munkadarab tömegének megfelelően. Mivel ezek a funkciók hozzájárulnak a gép termelékenységéhez, a teljes tulajdonlási költség (TCO) minimálisra csökkenthető.

Additív és szubtraktív folyamatok kombinációja

A szuper folyamat-intenzív gyártás érdekében, az MCR-S lézerrel is fel van szerelve, így lézeres felhordóhegesztésre (LMD) is képes. Az additív és szubtraktív folyamatok kombinációjával a megmunkáló központ nemcsak komplex alkatrészek előállítására, hanem akár hibás darabok javítására is alkalmas. A lézer emellett különböző felületkezelési folyamatokra, például lézeres edzésre is használható. Ez még tovább növeli a termelékenységet, mivel megszünteti az igényt sa különböző gépek több beállításos használatára.