• hu
+36 23 200 232 info@smartus.hu H-2040 Budaörs, Gyár utca 2.

A Thermo Friendly Concept, a 5-Axis Auto Tuning System, és a ServoNavi rendszer csak néhány az Okuma intelligens technológia megoldásai közül, amelyeket a japán gyártó azért fejlesztett ki, hogy olyan szerszámgépeket adjon a felhasználók kezébe, amelyek a megmunkálások pontosságát és hatékonyságát hosszú távon megőrzik, emellett könnyen és gyorsan, automatikus módon beállíthatók. A június 27-ei Okuma Magyar Szakmai Nap rendezvényen a Smartus Zrt. szakemberei többek között ezeket az intelligens technológiákat is bemutatták.

Thermo Friendly Concept

A környezeti hőmérséklet változásai jelentős hatással vannak a gépekre. Egyrészt az üzemcsarnok levegőjének évszakok szerinti változása, másrészt a hőtermelő berendezések működéséből fakadó napon belüli hőmérséklet ingadozás, harmadrészt, a gépen belül keletkező hő – elektromos motorok, súrlódó alkatrészek, forgács és emulzió – szintén nagyban befolyásolja a működést. Ha nem kezeljük a problémát, akkor selejteket gyártunk, megnövekszik a méretek szórása és a többszöri visszaellenőrzés szükségessége miatt megnövekszik a ciklusidő.

Mi lehet erre a megoldás? Egyészt egy olyan gépváz kialakítása, amely tágul, de nem deformálódik, másrészt a kiszámítható módon végbemenő hőtágulás hatásainak kompenzálása. Az Okuma által a FEM termikus deformáció-elemzés alkalmazásával kifejlesztett Thermo Friendly Concept mindkét fontos szempontot megvalósítja: a nagy merevségű öntöttvas alapanyagból szimmetrikus elrendezéssel és doboz rendszerű felépítéssel kialakított hőstabil gépvázat aktív hőkompenzációs rendszerrel egészíti ki a vázon (TAS-C – Thermo Active Stabilizer: Construction) és az orsón (TAS-S – Thermo Active Stabilizer: Spindle) egyaránt.

5-Axis Auto Tuning System

Az új 5-Axis Auto Tuning System – 5-tengelyes automatikus hibakorrekciós rendszer – 11 különböző geometriai hibát tud bemérni és rövid idő alatt kijavítani automatikus módon. Segítségével a geometriai hibák mérése és a korrekciós gépbeállítás 5-10 percen belül automatikusan megtörténik, könnyen irányítható módon.

Egy konkrét példát említve, az MU-6300V gépnél mért valós adat alapján az 5-tengelyes megmunkálás pontossága a korábbi kézi hangolású rendszerben mért 12 μm-ról 3 μm-ra javult az új automatikus újrahangolású rendszerben.

ServoNavi

A szervo vezérlés optimalizálása javítja a megmunkálási pontosságot és a felületminőséget, amely hosszú távon megőrzött. A ServoNavi AI (Automatic Identification – automatikus azonosítás) alkalmazásával a ciklusidő csökkentés megnövelt gyorsítással, a ServoNavi Workpiece Weight Auto Setting (a munkadarab súlyának automatikus beállítása) segítségével történik.

A mozgó asztallal rendelkező megmunkálóközpontok esetében a korábbi rendszer alkalmazásakor az asztal előtolásának gyorsulása mindig azonos volt, függetlenül attól, hogy mekkora volt az asztalra szerelt munkadarabok és befogókészülékek súlya. A munkadarab súly automatikus beállítás funkció megméri a munkadarabok és a befogókészülék súlyát az asztalon, és automatikusan optimálisra állítja a szervo paramétereket. A ciklusidőt ezáltal a megmunkálási pontosság változása nélkül csökkenti.

A ServoNavi SF (Surface Fine-tuning – felületi finomhangolás) fenntartja a pontosságot és a felületminőséget, a Vibration Auto Adjustment – automatikus vibrációszabályozás funkció pedig hozzájárul a gép hosszabb élettartamához. A rendezvényen a résztvevők számára lehetőség nyílt az egyéni konzultációra az Okuma és a Smartus Zrt. szakembereivel.