OREMBIK’22 Daruk és emelőszerkezetek

Országos Emelőgép-üzemeltetői és BIztonságtechnikai Konferencia

A kétévente megrendezésre kerülő szakmai konferenciára felkérték Csaba Zoltán kollégánkat, hogy a Lánchíd felújítás kapcsán tartson egy előadást a tervezés és kivitelezés során felmerült mérnöki kihívásokról. 

 

A felkérést természetesen tisztelettel elfogadtuk és ezáltal lehetőségünk nyílt bemutatni az elmúlt években végzett kutatás-fejlesztések eredményeit is. 

Darus divíziónk évekkel ezelőtt azt a célt tűzte a zászlajára, hogy a hagyományos darus megoldásokat az alapoktól újragondolva egy sokkal hatékonyabb és ugyanakkor költségtakarékosabb megoldást fejlesszen – amely a többféle szempontnak való egyidejű megfelelés egy új konvergenciája.

Ezek a szempontok: teherbírás, acélfelhasználás, betonalap anyagszükséglete, szerkezetoptimalizálás.

Zoltán végigvezette a hallgatóságot ezen evolúció különböző lépésein, amely során kiderült az is, hogy a hagyományosan készen kapható különböző acélelemeket elvágva és innovatív módokon újra összeheggesztve hogyan kaphatunk egy azonos tömegű, de mégis sokkal kedvezőbb tulajdonságú szerkezetet.

 

Természetesen a szükséges számítások bonyolultsága meredeken nő az ilyen megoldások alkalmazásakor – különösen ha több különböző optimalizálási lehetőséget ötvözünk. Az előadás éppen ezért nem nélkülözhette a komplex, ugyanakkor elegánsan felírt integrálszámításokat sem. 

Az előadáson 3D nyomtatással készült maketten demonstrálta a különböző megvalósításokat, melyeket már az esemény előtt is kézbe vehettek a résztvevők. Mialatt Zoltán felkészült az előadásra, Varga Márton – a darus divízió tervezőmérnök csapatának másik oszlopos tagja válaszolt a záporozó kérdésekre. 

A Lánchíd felújításról részletesen is írtunk egy korábbi cikkünkben: Smartus daruk nagy munkában

Látva a szakma krémjének elismerő fejbiccentéseit számomra is világossá vált, amit eddig csak sejtettem: Zoli és Marci azon maroknyi tervező közé tartozik, akik egyáltalán képesek egy ilyen horderejű és bonyolultságú mérnöki munkát letenni az asztalra. 

DARU TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS

Csarnoki futódaruk, darupályák, forgódaruk, fali konzolos futódaruk, bakdaruk és futómacska pályák egyedi tervezése és kivitelezése.

Csaba Zoltán
+36 20 426-2179

Megtekintés