SLM®
3D FÉMNYOMTATÁS
ADDITÍV GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA

SLM - Selective Laser Melting

Az additív gyártástechnológiák közé számos eljárás tartozik. Ezek közös jellemzője, hogy az anyag hozzáadásának módszerén alapszanak, szemben a hagyományos eljárásokkal, melyek az anyagból való elvétellel érnek el hasonló eredményt. Ezek közül az egyik legsikeresebb a szelektív lézer olvasztás, melynek működése a következő:

  1. Egy pontosan beállított vastagságú fémpor réteget terítenek a munkatálcára.
  2. A lézer megolvasztja az első réteg fémport, ami ezáltal tömör réteggé áll össze.
  3. A következő réteg fémpor egyenletesen eloszlik a már létrehozott fém rétegen.
  4. A rétegek lépésről lépésre követik egymást, amíg el nem készül a kívánt alkatrész.

A 3D-s CAD fájlból vett adatok egyedi vektorokká alakulnak, melyet a lézer rétegenként olvaszt össze az előzővel. Szemben a lézeres szinterezéssel, az olvasztásos technológia minden réteget az előzőhöz olvaszt, így sűrűbb fém alkatrészek születnek. Hagyományos gyártási technológiákhoz képest additív módszerrel sokkal összetettebb geometriák és üreges alkatrészek hozhatók létre, melyeket számos iparág használ, mint repülőgépipar, autóipar, orvosi implantátum gyártás és kutatás fejlesztés.

“Felismertem, hogy a lézer olvasztásos technológiában megvan a potenciál, hogy forradalmasítsa a hagyományos fémalkatrészek gyártásának és tervezésének piacát. Az volt a célom, hogy egy megbízható techológiát fejlesszek ki, és piacra vezessek egy sikeres terméket. Büszke vagyok a partnereinkkel közösen eddig elért eredményeinkre – és a jövőben is azért dolgozunk, hogy a határokat feszegetve új horizontot nyithassunk a fémiparban.”

— DR. DIETER SCHWARZE, AZ SLM TECHNOLÓGIA TÁRSFELTALÁLÓJA ÉS AZ SLM SOLUTIONS VEZETŐ MÉRNÖKE

Érvek az additív
gyártási technológiák mellett

A 3D-s fémnyomtatás költséghatékony gyártási eljárássá vált számos iparágban. Az SLM solutions elkötelezett affelé, hogy hosszútávú sikerek eléréséhez segítse önt az additív technológia alkalmazása révén. Ehhez magas szintű szakmai támogatást és tudásmegosztást biztosít az ügyfelek számára.

 

A megfelelő technológia megtalálása is fontos, de a megfelelő partner megtalálása kritikus a siker elérésének szempontjából.

 

Ha további információt szeretne kapni az additív gyártástechnológiák kapcsán, töltse le ismertetőnket.

Tervezés

Additív gyártástechnológia alkalmazásával olyan alkatrészek elkészítése is lehetővé válik, ami korábban elképzelhetetlen volt. Azelőtt több alkatrészből épített egységek összevonhatók, az így felszabaduló szerelési időkkel a gyártási átfutási idő csökkenthető, a hibalehetőség kivehető. Megvalósíthatóvá válnak továbbá olyan geometriák, belső furatok, hűtőcsatornák, melyek a hagyományos gyártási eljárásokkal nem, vagy csak nagyon magas gyártási költségek mellett voltak létrehozhatók.

Teljesítmény

A konform hűtés, az üreges rácsszerkezet és sok egyéb tulajdonság javítják a fémszerkezetek teljesítményét, továbbá működésének hatékonyságát. Az optimalizált topológia biztosítja a csökkentett súly mellett is megmaradó szilárdsági és terhelhetőségi tulajdonságokat.

Idő

A fejlesztési idő drasztikus csökkentése azt jelenti, hogy speciális szerszám, vagy bonyolult forgácsolási folyamatok igénybevétele nélkül az alkatrészek sokkal gyorsabban kerülnek a gyártásba. Az alkatrész elkésztése nem igényli külső partner vagy bonyolult gyártási folyamat igénybevételét, így az ellátási lánc, vele együtt a gyártási átfutási idő is lerövidül.

Sikertörténetek a nagyvilágból

Ismerjük meg az additív gyártástechnológiát