SLM® SOLUTIONS
3D FÉMNYOMTATÁS
ADDITÍV GYÁRTÁS

Bizonyított, megkérdőjelezhetetlen mégis a jövőbe mutat. Szelektív lézer olvasztás, azaz porágyas 3D fémnyomtatás a Smartus kínálatában/a magyar iparban.

SLM fémnyomtatóval készült alkatrész

A Smartus Zrt. megalakulásakor azt tűzte ki céljául, hogy az abszolút felsőkategóriás Japán Okuma szerszámgépeit és szoftveres fejlesztéseit kimagaslóan magas hozzáadott értékkel juttatja el a hazai ügyfelekhez. Az országban elsők között sikerült nagyszámú multitasking szerszámgépet értékesíteni, skiving eljárással nagy sorozatban gyártani az autóipar számára, palettázó rendszereket telepíteni, kulcsrakész automatizálással megoldott gyártócellákat átadni. Olyan mérnökcsapat és szakmai tudás halmozódott fel ezen rövid idő alatt a vállalatban, ami lehetővé tette a legszigorúbb gépképesség vizsgálatoknak való megfelelést, robottal való munkadarab adagolást anélkül, hogy másik kontinensről kellett volna mérnököknek ideutazni a megoldáshoz. A siker, ha nem is egyedülálló, rendkívül ritka, és figyelemre méltó.

 

Éppen az ilyen, nagy hozzáadott értékkel bíró projektek megvalósítása szolgáltatta a lehetőséget az ügyfelek, az iparágak, kis- és nagyvállalatok megismerésére. Abban a legtöbb esetben egyetértés volt, hogy ha forgácsolás, akkor Okuma. Megbízható, rendkívül pontos, a szó legjobb értelmében igénytelen, és egy sor olyan szoftveres segítséget nyújt, amivel nem csak a ma, de a holnap és a jövő év kihívásai is sikerrel leküzdhetők.
Ugyanakkor észrevettük, hogy az anyagleválasztással való alkatrész készítésben rejlő lehetőségek limitáltak, az erőforrások szűkösek, a további fejlődés pedig egy egészen új megközelítést is kíván.

 

Néhány éve megfigyelhető, mára cégek működését veszélyeztető probléma a munkaerőhiány. Az elmúlt két évben az alapanyagár egekbe szökése egy sor olyan változást generált a gazdaságban, mely a gyártás finanszírozási és technikai újra gondolására sarkallja a felelős tulajdonosokat. Az energiaforrások (akár a fosszilis) hiánya miatt a végfelhasználói piac megköveteli a gazdaságosabb közlekedési eszközök gyártását és fejlesztését. A cél a kevesebb alkatrészből álló, könnyebb, korábbi gyártástechnológiákkal nem megvalósítható alkatrészek előállíthatóságának biztosítása ipari mennyiségben. Az eszközök pedig a kezünkben vannak. Generatív tervezés segítségével a mesterséges intelligencia elvégzi a mérnökök egyhangú monoton munkáját, miközben a korábbiaknál kevesebb fémből álló, de erősebb alkatrészek születnek.

Könnyebbek, rövidebb gyártási átfutási idővel gyárthatók, kevesebb szerelést igényelnek.

Az úgynevezett bennszülött alkatrészek gyártása korábban nem volt megvalósítható. Éppen ez a gyártástechnológiai korlát volt a fejlődés egyik gátja. Az additív gyártás kora azonban meghozta az ipari fellendülés egy teljesen új, talán sokak által nem várt forradalmát.

 

Néhány éve még a sebesség és a pontosság tekintetében nem vehették fel a versenyt a sorozatgyártás hagyományos megoldásaival szemben – emiatt bizonytalan volt a valamikori létjogosultság. Azok, akik a forgácsolás kiváltását látták benne, talán ma sem elégedettek.

 

De a cél és a lehetőségek mostanra egyértelműen kirajzolódtak. A szelektív lézer olvasztás és a forgácsolás egymás tökéletes kiegészítői lehetnek. Míg az egyik erős rácsszerkezetet építve eddig elérhetetlen formákat alkot, a másik ez előbbi illesztett furatait, tömítő felületeit képes precíziósan megmunkálni.

 

Az eredmény? Könnyebb, kisebb költségvetésből megvalósított, erősebb, kevesebb szerelést igénylő alkatrész, mely teljesítményében túlszárnyal minden korábbi változatot.

 

Hosszas kutatás, érdeklődés és a piac szigorú vizsgálata után a Smartus Zrt. ragaszkodva az ipar legfelső polcához a német SLM-Solutions hazai képviseletévé vált. A cél tulajdonképpen nem változott, csupán a perspektíva szélesedett. A Magyarországon fémalkatrészek előállításával foglalkozó, munkájukra a legmagasabb szinten igényes, megtérülésre és hosszútávú profitábilis működésre törekvő cégeknek leszünk stratégiai partnerei gyártási feladataik megoldásában.

“Felismertem, hogy a lézer olvasztásos technológiában megvan a potenciál, hogy forradalmasítsa a hagyományos fémalkatrészek gyártásának és tervezésének piacát. Az volt a célom, hogy egy megbízható techológiát fejlesszek ki, és piacra vezessek egy sikeres terméket. Büszke vagyok a partnereinkkel közösen eddig elért eredményeinkre – és a jövőben is azért dolgozunk, hogy a határokat feszegetve új horizontot nyithassunk a fémiparban.”

— DR. DIETER SCHWARZE, AZ SLM TECHNOLÓGIA TÁRSFELTALÁLÓJA ÉS AZ SLM SOLUTIONS VEZETŐ MÉRNÖKE

Történeti áttekintés – SLM Solutions

A németországi, Lübeck-i székhelyű cég 2006-os alapítását jóval megelőzték azok a kutatások, fejlesztések és kísérletek, amik mára az additív világ úttörőjévé tették. Több, mint 400 alkalmazottal, melynek jelentős része a kutatásokkal foglalkozó fejlesztő, számos irodával a világ országaiban szolgálja az ipar előrehaladását innovatív fejlesztéseivel.

 

Az SLM Solutions integrált megoldást kínál a fém additív gyártástechnológia megvalósítására a partnereinek. A hosszú távú sikerben hisz, és ezen szemlélet alapján támogatja partnereit. Robosztus felépítésű szelektív lézer olvasztó gépeik gyorsak, megbízhatók, és természetesen költséghatékony gyártást eredményeznek. Az SLM-től kapott technikai támogatás pedig segít eljuttatni a felhasználókat a befektetés mielőbbi megtérüléséhez. A német központon túl Kanadában, Kínában, Franciaországban, Indiában, Olaszországban, Japánban, Oroszországban, Szingapúrban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban is vannak irodáik. A többi országban pedig a sorolt irodák szoros támogatásával működő képviseletek szolgálják ki a piac igényeit.

 

Az eladások az SLM évtizedes meggyőződését támasztják alá. Az elmúlt években dinamikusan növekedést mutatva sokszorosára emelkedett a világban működő SLM gépek száma. Sikerrel hódították meg az implantátum gyártást, a repülőgépipart, az energiaipart és a szerszámgyártást is.

 

A gyártási forradalom elérkezett, hiszen az SLM technológiával gyártott alkatrészek egyre több, már az utakon futó járműbe beépítve teszik a dolgukat.