Smartus daruk nagy munkában!

A több mint 150 éves Széchenyi Lánchíd restaurációs és modernizálási munkálatait az A-Híd Zrt. végzi, a felújítási munkálatok 2021. május közepén kezdődtek. A Projekt részeként az elöregedett vasbeton pályalemezeket elbontják, majd az így napvilágra kerülő fémszerkezeteket statikai szempontból értékelik és döntenek azok cseréjéről is. A Lánchíd teljes hosszán 94 darab pályatáblát cserélnek, melyeket csepelen gyártanak. Mind a bontás, mind pedig az új elemek felhelyezésénél kulcsszerepet kapnak a Smartus Zrt. által tervezett és épített bakdaruk.

Az elmúlt hónapokban az arra járó kiváncsi tekintetek számára ikonikussá vált pókszerű daruk több száz tonnát mozgatnak naponta. Ezzel is segítve a felújításon dolgozó szakembereket a munkában és nem utolsó sorban lehetővé téve azt az üzembiztonsági szintet, amelyet egy ilyen horderejű projekt megkíván.

Csaba Zoltán és Varga Márton okleveles tervezőmérnökök vezetésével a gyártás után a helyszínen történt az összeszerelés, amely túl azon, hogy gyakran 40 fok feletti hőmérsékletben zajlott, komoly logisztikai kihívásokat is rejtett magában. Ugyanis a Lánchídfelújítás nem csak a mindennapi közlekedésben okozott fennakadásokat, de a helyszínre történő ki- és bejutást is éppen úgy megnehezítette. A projekt sajátossága, hogy ha egy szerszám az autóban maradt, akkor azért bizony sok esetben több, mint 300 métert kellett visszagyalogolni – csak a hídon. És míg a bakdaru felbecsülhetetlen segítség és könnyebbség a felújítás további szakaszaiban, magát a baktarut összeépíteni és üzembe állítani bizony heroikus küzdelem volt.

DARU TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS

Csarnoki futódaruk, darupályák, forgódaruk, fali konzolos futódaruk, bakdaruk és futómacska pályák egyedi tervezése és kivitelezése.

Csaba Zoltán
+36 20 426-2179

Megtekintés

Darupálya

A Lánchíd rajzai és a helyszíni felmérések alapján készítettük el a kiviteli terveket a darutechnológiára. A tervek alapján a pályatest felett, a híd teljes hosszában 2 db 8t teherbírású, 6,1 m fesztávolságú bakdaru és annak pályája került kialakításra. A pálya HE-A 280 profil és 50x30mm darusín felhasználásával készül, 14,2 .. 14,5m darabokból.

 

A járdák felett 3-3 független pálya szakaszon (part-pillér, pillér-pillér, pillér-part), mindkét oldalon 2t teherbírású, 2m fesztávolságú függesztett daruk kerültek elhelyezésre (szakaszonként 1 db). A függesztett daru pályája IPE 240 profilokból készül 7,1..7,26m és 14,2..14,5m elemek felhasználásával.

A bakdaru pályája és a függesztett daruk pályája oldalanként közös egységet alkot keresztirányú keretelemekkel összekötve. A híd merevítő tartójára merőleges kereszttartó elemek 7,1 .. 7,26 m osztással kerültek elhelyezésre, maximum 400 mm-re a híd függesztő tartóitól. A híd teljes hosszában oldalanként 51 db kereszttartó kerül t felszerelésre. A pilléreknél a pályatartó köztes alátámasztását külön pillér belső oldalára szerelt konzollal oldottuk meg.

A híd merevítő tartójára tervezett kereszt elemek két részből állnak. Az első rész a vízszintes tartóelem, ami a 102 kereszttartóból 86 esetében IPE360 profilból készül, 12 esetben 160 mm magas lemezből hegesztett kialakítású és 4 esetben 900 mm magas, HE-A 300 profilból készített kiváltó keretelem, mely a lánc felett köti össze a függesztett daru pályatartóját a bakdaru pályatartóival.

A kereszt tartók lekötését M20 csavarok és merevítő tartó felső övének vastagságához igazított méretű körmök segítségével oldottuk meg. A kereszt tartók alátámasztását a felső övön 20 mm vastag 80 mm széles alátét lemezzel valósítottuk meg, így a szegecs fejek fölé tudtuk emelni a kereszt tartók alsó övét.

A kereszttartó belső végére került felszerelésre csavarkötés segítségével a HE-A 280 pályatartó. A híd teljes hosszában 53 mm eltérést mértünk a híd merevítő tartó felső övének fesztávolságában, ezért ennek megfelelően a kereszt tartó felső övén, 50mm hosszú, ovális furatokkal biztosítjuk a darupálya 6,1 m fesztávolságának beállíthatóságát 5 mm pontossággal (a daru futóműve ennyi eltérést enged meg).

A keretelem második része a függőleges tartóelem, mely a függesztett daruk pályáját tartja. A függőleges elem csavarkötéssel és egy átlós merevítővel kapcsolódik a kereszttartókhoz, így utólag felszerelhető az előzetesen telepített elemekre. Ez lehetővé teszi, a járda feletti tartórészek eltérő ütemben való telepítését és bontását.

A függőleges keretelem, függesztett darupályát tartó része IPE 240 profilból kialakított egyenszilárdságú tartó a tömeg csökkentése érdekében. A függőleges rész szintén IPE 240 profil. Az átlós merevítők csapokkal kapcsolódnak a két tartón kialakított fülekhez. Az átlós tartó N50x50x3 zártszelvény.

A 8t teherbírású, darupályatartó rögzítésének kialakítása lehetővé teszi a dilatációból és a híd mozgásából származó pályairányú elmozdulások kezelését. A 8t darupálya esetében egy darabból álló, 14,2 .. 14,5m hosszú pályaelemeket alakítottunk ki úgy, hogy minden tartó két, egymástól 7,1..7,26 m-re lévő ponton fixen került rögzítésre csavarkötés segítségével, míg a harmadik alátámasztási ponton egy „összefűzött” kapcsolattal biztosítjuk a nyomatékátvitelt 10..15 mm pályairányú hézag kialakítása mellett. Ezzel a megoldással, 14,2..14,5m szakaszonként 10..15mm hézagot tudunk biztosítani, amellett, hogy a pályatartók alátámasztási merevsége megmaradt.

A kereszttartók elhelyezésének pontatlanságát a híd merevítő tartóján, a pályatartón kialakított ovális furatokkal és befagyasztó lemezek használatával kezeltük. A pályatartók külső oldalán kerültek elhelyezésre azok a konzolok, melyek a pályamenti áramellátó rendszer elemeit tartják.

A híd közepére terveztük a „0” elemet, amelyen két ”anya” oldal van. Ez az első elem, amit el kell helyezni a hídon és innen jobbra és balra kezdhető a pálya felszerelése. Az „összefűzött”, hézaggal szerelt kapcsolatok miatt a pálya telepítése csak innen kezdhető. A 2t teherbírású pályatartók rögzítését is úgy alakítottuk ki, hogy csatlakozásonként képes legyen 10 mm pályairányú elmozdulást kikompenzálni. 

Bakdaru

 

A hídra tervezett bakdaru speciális kialakítású, a hídpillér geometriai méreteihez került kialakításra úgy, hogy a lehető legszélesebb tartományban képes legyen a 8t teher mozgatására.

A daru kétfőtartós kivitelű. A főtartók a megfelelő merevség és az alacsony szerkezeti tömeg érdekében hibrid kialakításúak. A hibrid tartó HE-A 500 és IPE 500 tartókból, hegesztéssel készül. A tartók keresztirányú merevségét rácsmerevítéssel fokozzuk. A két főtartó fölül két IPE 500 kereszttartóra került felfüggesztésre. Az így kialakított felső keret csuklókkal kapcsolódik az oldalsó keret elemekhez, melyek szintén speciális tartókialakítással IPE500 tartóelemekből készülnek.

Az oldal keretek 4 db, hegesztett keréktámra támaszkodnak csuklókon, melyeken 2-2 db német STAHL gyártmányú SR-S 125 R/L hajtott kerékblokkok biztosítják az erőátadást a darusín felé. Az elrendezés lehetővé teszi a daru számára az emelkedő darupályán történő mozgást és a sínillesztéseken való, hajtás kiesés nélküli áthaladást. Mivel az összes kerék hajtott, a daru képes kihasználni az adhéziós kerék-sín kapcsolat maximális tapadó erejét az emelkedőn való haladás és a leejtőn való megállás érdekében. A kopásállóságról gömbgrafitos öntöttvasból készült, peremes darukerekek gondoskodnak.
A futómacskán két főtartó közé emelt 8 tonnás köteles emelőmű biztosítja, hogy minél alacsonyabb legyen a szerkezet. Ezzel az elrendezéssel elérhető, hogy a daru főtartói a pilléren lévő „gallér” alatt fussanak úgy, hogy az emelési magasság a 3450 mm-t elérje a pályatesttől.

A futómacska 2 darab, egyenként 5t teherbírású német STAHL gyártmányú hajtott futóművel és 1 db 3,2t teherbírású japán KITO gyártmányú szabadonfutó futóművel készült. A futóművek ingás felfüggesztéssel, láncelemen keresztül kapcsolódnak a macska vázszerkezetéhez. Az ingás bekötés biztosítja, hogy az emelkedő pálya, vagy pályahiba ellenére ellenére az emelőmű vízszintes helyzetben maradjon. Az ingás rendszer biztosítja a lökésszerű igénybevételek jelentős tompítását is.

A 8 tonnás darukhoz 1-1 darab 8t teherbírású SH5020-25 4/1 L2 típusú, köteles emelőművet építettük be.

Függesztett daru

A hídra tervezett függesztett daru speciális kialakítású, a híd geometriai méreteihez került kialakításra úgy, hogy a lehető legkisebb terhelést közvetítsen a pályatartók felé, amellett, hogy az emelés magassága elérje a járda feletti 3100 mm-t. A daru egyfőtartós kialakítású. A daru főtartó IPE200 profilból készül a két végén csökkentett magassággal, az emelési magasság maximalizálása érdekében. A daru futóműveit összekötő elem 2,8m keréktávolságot biztosít, ezzel csökkentve a pályatartókra jutó terhelést.

A daru futóművei 2t teherbírású, német STAHL gyártmányúak. Minden futómű hajtott kialakítású a maximális vonóerő és a pálya illesztéseken való áthaladás biztosítása érdekében. A 2 tonnás darukhoz 1-1 darab 2t teherbírású ST2010-8/2 2/1 típusú, láncos emelőművet építjük be.

Átadó pálya/kocsi

Mivel a 2t-ás függesztett darupálya szakaszokat a pilléreknél meg kell szakítani, ezért a középső szakaszon meg kell oldani a terhek átadását a középső darupályáról a két szélső darupályához. Ehhez a feladathoz egy keresztirányú pályát tervezünk kialakítani, ami szintben keresztezi a bakdaru darusínjét.

A sínek keresztezésénél kivehető elemeket alkalmazunk. Ezekkel biztosítani lehet a bakdaru akadálymentes közlekedését. A keresztirányú pályán 1 db, járdaelemek méretéhez igazított, 365mm magas szállítókocsi viszi át a megfelelő irányba forgatott járda elemeket.

A járda elemek mozgatásához egyedi, alacsony bekötési pontú emelőhimbát terveztünk, melynek saját tömege 272 kg és 6 db alsó emelőfülön keresztül kapcsolódhat a járdaelemekhez. A legnehezebb járdaelem tömege 1355 kg. A himba és a járdaelem tömege együtt sem haladja meg a függesztett daru megengedett 2000 kg teherbírását.

DARU TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS

Csarnoki futódaruk, darupályák, forgódaruk, fali konzolos futódaruk, bakdaruk és futómacska pályák egyedi tervezése és kivitelezése.

Csaba Zoltán
+36 20 426-2179

Megtekintés