MACH- Tech 2022 és Ipar Napjai

Szorgos szervezés, némi extra munka és egy adag pozitív izgalom előzte meg a MACH-Tech 2022 kiállítást, amit végül több, mint 15.000 érdeklődő látogatott meg. Meglévő kapcsolatok erősödtek, újak születtek és jelentős mennyiségű üzleti lehetőség is az ügyfelek megvendégelésére telepített asztalokra került. A magyar ipar éledezik, és innovációra kész.

Smartus Zrt. saját standdal vett részt a kiálításon

A három év kihagyás után megrendezett kiállításon azzal a céllal vettünk részt, hogy ismét megmutassuk a piacnak, mi mindenben segíthetjük a műszaki, ezzel pedig az üzleti fejlődésüket. Az elmúlt idők fejlesztései nyomán büszkén elmondhatjuk, hogy a bemutatni kívánt termékek és szolgáltatások sora nem volt rövid.

 

Azt, hogy az Okuma szerszámgépek mennyire precízek és tartósak, ügyfeleink, de még a versenytársaink is elismerik. Az azonban sokaknak meglepetés lehetett, hogy mennyire sokféle automatizálási lehetőséggel vagyunk képesek jelentősen csökkenteni az emberi beavatkozás szükségességét a forgácsolásban.

 

A cél végtére is, hogy minél kisebb helyen, minél több alkatrészt gyártsanak a partnereink anélkül, hogy jelentős számú, de nehezen megszerezhető emberi erőforrást kellene alkalmazniuk. Ehhez multifunkcionális, öttengelyes vagy épp robottal kiszolgált gépeket mutattunk be olyan szoftverekkel, melyek képesek a gyártás hatékonyságát csökkentő tényezők feltárására. Ezzel is hozzájárulva a döntések bizonytalanságának csökkentésére, és a gyorsaság növelésére. Végül pedig szerettük volna megmutatni a magyar ipari szereplőknek, hogy additív gyártástechnológiában is partnerre találnak a Smartus-ban.

Automatizálás

A Smartus standján helyet kapott három automatizálási megoldás. Közös bennük, a biztonság, a kompakt méret és az egyszerű használat. Az Okuma LB3000 gépéhez csatlakoztatott ArmRoid megoldás gépen belüli robotjának vezérlője a szerszámgépébe integrált, ráadásul a mozgási pálya kalkulációját is ez végzi. Az így teljesen ütközésmentes robot használata nem igényel szakmaspecifikus felkészültséget.

 

Hasonló volt az Okuma Genos L3000 géppel párosított StandRoid megoldás is, ahol szintén egy ipari robot végezte a munkát, de nem a gépbe integrálva. A fűrészelt előgyártmányok gyorsan és folyamatbiztosan kerültek a szerszámgépbe. A rendszer használata kimondottan felhasználóbarát és helytakarékos.

Saját fejlesztés: Robocube

A Smartus saját fejlesztésű RoboCube rendszere némileg más kivitelezést kapott, de alapértékeiben sok hasonlóságot mutat az előbbiekkel. Egyszerű párbeszédes programozás, gyorsan testre szabható kollaboratív rendszer. A RoboCube nem csak árban igazodik a hazai igényekhez, hanem a szerszámgépekhez történő rugalmas csatlakoztathatóságában is. Nem meglepő tehát, hogy komoly érdeklődés övezte.

Ipar 4.0

Az Ipar 4.0 irányelvek érvényre jutását megtámogató szoftverekből igazi újdonságnak a SmartConnect rendszer számított. Ez a Smartus saját szoftverfejlesztő csapatának terméke, amit egy partnerünk megmunkáló üzemével együttműködve, valós gyártási körülmények között, életszerű igényekre szabva készítettek és szabnak testre más felhasználóknak. A rendszer moduláris, rugalmas fizetési feltételekkel megszerezhető, tetszőleges vezérlővel szerelt gépekkel használható, távolról is elérhető.

 

Daruk és emelőszerkezetek

A Smartus portfóliójában újnak számító emeléstechnikai rendszereket tervező divízió is bemutatkozott. A kiállításon sok érdekes referenciával és tapasztalattal tudták meggyőzni az üzemlogisztikai területen fejlesztésre szoruló vállalatokat arról, hogy induljanak el együtt a jövő útjain. A látogatókkal folytatott beszélgetés minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy a szerszámgépek kihasználtságának biztosításához az egyik legfontosabb feladat, a gépekhez és csarnokokba telepített professzionális emelő rendszer megléte. A küldetés sikerét jelentős számú ajánlatkérés bizonyítja.

Élő bemutató

A kiállítás és a forgácsolási bemutatók sikerének titka a felső kategóriás gépeken és felkészült applikációs mérnökökön túl a partnereinkkel való jó viszony. A 2022-es MACH-Tech kiállításon az Okuma Genos M4605AX gépét, amin egy szupersport autó kicsinyített mása készült M200 szerszámacélból, a Fraisa szerszámozta. A szimultán öttengelyes programot a CAD-CAM Solutions által forgalmazott TopSolid-nak köszönhetjük. A multitasking esztergán készült bütykös tengely, mely szintén TopSolidban lett programozva, Tungaloy szerszámokkal valósult meg.

 

A multinacionális és KKV szektorból érkező látogatók rendkívüli érdeklődése és ajánlatkérése azt mutatja, hogy a magyar ipar újabb innovációs hullám előtt áll. Távolkeletről hazahozott gyártási feladatok, átalakult ellátási láncok teszik izgalmassá a hazai mérnökök mindennapjait. Ez az, amiben a Smartus Zrt. a legtöbbeknek ideális partner.