OKUMA ARMROID és STANDROID rendszerek​

Egy CNC esztergába integrált robot, ami képes az alkatrész remegésének csökkentésére és a munkatér mosására, a robotizálás általi hatékonyságnövelés csúcsa. Éppen az, amiről az Okuma által fejlesztett AndROID szól.

 

A precíziós fémmegmunkálás trendjeinek két legmeghatározóbbja az automatizálás és az egy operációban vagy egy gépen történő teljes megmunkálás. Mindkettőnek a forrása a képzett munkaerő hiánya. Adja tehát magát, hogy minden korábban elképzelhetőnél nagyobb előrelépést jelenthet egy CNC szerszámgép, mely kevesebb emberi beavatkozással, következetesen magas minőség előállítására képes, ráadásul a mulitasking szerszámgépek minden előnyét is sorolja. Ezt kínálja az Okuma, ráadásul nem is csak multifunkciós, hanem ferdeágyas CNC esztergájához is.

 

 

Nevezetesen két felső kategóriás szerszámgéphez, az LB3000 EX II horizontális esztergagéphez és a Multus B250II multifunkciós eszterga központhoz, melyek rendelkeznek az Okuma saját fejlesztésű integrált automatizálási megoldásával. Az integrált robot nem csak helytakarékosságot és mozgathatóságot kínál, hanem megkönnyíti az operátor dolgát azzal, hogy a robot és a CNC gép kezelése azonos, a már megszokott OSP platformról történik. A rendszer kezelésének egyetlen feltétele tehát a már évek óta a piacot hódító OSP vezérlő ismerete.

Az ArmROID minden egyben design-ja biztosítja a munkadarab be- és kitárazásának lehetőségét, de képes a munkadarab támasztására is, a megmunkálás alatti remegések elkerülésére, valamint a munkatér folyamatos tisztán tartására. Ez pedig semmilyen más CNC robotizálási megoldásnál nem létező megoldás. 

 

A használat számos útja

A legelőnyösebb használati terület a kis- és közepes sorozatgyártás. De azok az üzemek, melyek alkalmanként teljesen egyedi darabok gyártására vállakoznak, is bátran gondokodhatnak ebben a megoldásban. Ugyanis a nyers és kész munkadarabok tárolására szolgáló szekrény a géptől elmozgatható, így a gép tökéletesen hozzáférhetővé válik akkor, mikor szoros emberi felügyeletre van szükség.

Nappalos műszakban emberi erőforrás által, éjszaka pedig a robot segítségével biztosítani a termelés folyamatosságát egy másik lehetséges módja a rendszer adta lehetőségek kiaknázásának. Képzeljen el egy üzemet, ahol az egyedi gyártás nappal magasan képzett szakemberek által történik, míg az elvállalt sorozat sikeres előállítása éjjel, emberi felügyelet nélkül megy végbe.

Az ArmROID használatának egyik legnagyobb előnye, és ezzel valóban szinte bárki számára használhatóvá válik, hogy a vezérlő automatikusan generálja a robot mozgását. A már ismert Okuma ütközésvédelem, a CAS felügyeli a törésmentes alkatrész pakolást. A felhasználó felelőssége a kiinduló és végpontok meghatározása az OSP vezérlő panelen.

 

A megfelelő kiegészítők kiválasztása

Amennyiben a felhasználó már tudja, hogy tengely vagy tárcsa jellegű alkatrészek megmunkálására fogja használni az ArmROID rendszert, lehetősége van kiválasztani az alkalmazásnak leginkább megfelelő tárolót. Ez pedig lehet egyszerű szögben döntött tároló, automatikus mozgatású konvejor, ami emeli a darabokat, vagy forgó kivitel is.

Ha az alkatrésztároló fajtája kiválasztásra került, a méretekben is van lehetőség meghatározni a legmegfelelőbbet. Tárcsa jellegű alkatrészek esetén a legjellemzőbb a hat állomásos változat, de az Okuma dolgozik a nagyobb, tíz állomásos kivitelen a hatékonyság további emelése érdekében.

Tengely jellegű alkatrészek gyártásának automatizálására az ArmRoid széles kínálattal rendelkezik, aminek a meghatározása a gyártási volumentől és az alkatrész méretétől függ.

A következő kiegészítő, ami a rendszer működéséhez elengedhetetlen a robotkar megfogója. Ez lehet egy párhuzamos megfogó a tengely jellegű alkatrészek megfogására, három, 120 fokonként elhelyezett szorító a tárcsa alkatrészek mozgatására és egy vizező, ami a munkadarab és a munkatér mosására szolgál. A munkadarab támasztására szolgáló görgők is elérhetők. Természetesen a rendszer nem zárt, így a felhasználónak lehetősége van saját fejlesztésű megfogót fejleszteni, ha a végrehajtani kívánt feladat ezt követeli meg.

 

Egyszerű és biztonságos

Amíg az Okuma számos hasznos funkcióval bővíti rendszert, hogy a különböző igényeknek megfeleljen, törekszik arra, hogy mind a használat módja, mind a felhasznált eszközök egyszerűek legyenek. Ettől lesz a rendszer egyszerű és biztonságos. És itt a biztonság alatt nem csak a használat, hanem a folyamat működésének biztonságát, kiszámíthatóságát is értjük.

A gép alkatrészeinek és a kezelőnek a biztonságát szem előtt tartva kiemelten fontos, hogy a robotkar használata ne eredményezzen ütközést. Éppen ezért az ArmROID, csakúgy mint a szerszámgépek, rendelkezik a CAS rendszerrel. Ez hivatott elkerülni a költséges gépállást és a nem kívánt javításokat. A 3D-s szimuláció a valós időhöz képest néhány másodperccel előrébb fut, így az ütközést pillanatát megelőzve képes beavatkozni a mozgások azonnali megállításával.

A nyílt architektúrájú vezérlő bizonyos hozzáférést enged a felhasználók számára, hogy saját gyártási rendszerükhöz igazíthassák az ArmROID rendszert. Lehetőség van bizonyos harmadik féltől származó alkalmazások telepítésére, vagy akár saját alkalmazás fejlesztésére is. Ehhez az úgynevezett API, azaz Application Program Interface olvasási, bizonyos esetekben írási engedélyt is biztosít több mint 6000 gépi adathoz, rendszer változóhoz stb.

Az OSP P300 vezérlő használata számos funkcióval gyorsítja a munkadarab ráállását. Többféle módon lehet például kommunikálni az üzem IT rendszerével, a megírt programok egyszerűen hálózatról a gépre kerülhetnek, a teljes megmunkálási környezet-modell betölthető, ahogy a megmunkáláshoz szükséges szerszámok komplett listája és modelljei is. A gyártás virtuális előkészítése, beleértve a modellek létrehozását és a regisztrációkat elvégezhetők előre, nem foglalva gépi időt. Az is elérhető, hogy a szerszámgép üzeneteket küldjön a felhasználó vagy a felelős telefonjára.

A programozás

A megvásárolt rendszerhez automatikusan jár a kezeléshez szükséges oktatás, amit vagy az Okuma vagy a disztribútor biztosít a felhasználók számára. A programozás egyébként egyszerű, azok számára akik már ismerősek az Okuma szerszámgépek programozásában nem rejteget magas szakmai kihívást. A programozási felület az IGF-fel (párbeszédes programozási funkció) azonos, ahogy a logikai út is.

 

Amíg a szerszámgép programozása külső CAM rendszerből, vagy PC IGF-ről megoldható, a robot programozásához történhet a szerszámgép mellől. Az ArmROID rendszer számára első és legfontosabb információ a felvenni kívánt előgyártmány pozíciója, és az, hogy hová kell tennie azt. A mozgás pályájának kalkulációja innentől a vezérlőre van bízva, ami a rendelkezésére álló modellek alapján ütközésmentesen elvégzi azt. 

 

A hagyományosnak mondható robotprogramozási módszerekhez képest itt nincs szükség betanításra. Így a folyamat az egyéb lehetséges eljárásokkal összevetve jelentős időt spórol meg a termelés számára.

 

Alacsonyabb költségek

A gépbe épített robotizálási megoldás kompakttá és rugalmassá teszi az ArmROID rendszert, és további előnyökkel szolgál a felhasználók számára. Ilyen az alacsonyabb bekerülési érték és üzemeltetési költség, és a magasabb megtérülési mutató. Az alkatrészek közötti átállás nem igényli harmadik, ún. integrátor fél jelenlétét, ami így jóval gyorsabb, mint más automatizálási megoldások esetén.