Okuma MCR-BV – Öttengelyes portál szerszámgép, a pontosság új zászlóshajója

A Japán felsőkategóriás Okuma gépek számos, a világpiac minden szereplője által elismert előnye mellett talán a legfontosabb a folyamatos, piaci igényekre és trendekre szabott műszaki fejlődés.  Ennek egyik, kétségtelenül leghitelesebb forrása az a gyárkomplexum, ahol teljesen automatizált, tiszta környezetben Okuma gépek gyártják az Okuma alkatrészeket. Itt állja ki a hároméves próbát minden fejlesztés, mielőtt az európai piacra kerül.

 

Így lehetséges, hogy már a hazai vállalatok számára is elérhető az Okuma MCR-BV portál gépe, ami jónéhány műszaki előnyt sorakoztat fel, ezzel még több iparágat kompromisszumok nélkül kiszolgálva.

 

Növekedés a méretek, a termelékenység és a pontosság tekinteteiben

 

Nagyobb termelékenység, magasabb profit

Az új, nagyobb nyomatékot és magasabb kimeneti teljesítményt biztosító főorsó lehetővé teszi az akár 1,170 cm3/min kapacitással történő anyagleválasztást (C45 anyag esetén). Mindezt az alapkivitelben is 6.000-es fordulatú főorsóval éri el, aminek a teljesítménye 43/37/30kW. Ehhez társul a maximálisan 1.400Nm-t meghaladó nyomaték, amivel a nagyolási eljárások jóval kevesebb időt vesznek igénybe.

 

Ez pedig azon túl, hogy a vevő számára rövidebb átfutási időt jelent a gyártásban, kevesebb ideig tartó energiafelhasználással is jár, azaz a gyártásnak a költsége is csökken.

 

Nagyobb munkatér, szélesedő lehetőségek, növekvő gyorsaság

 

Az MCR-BV portálgép munkatere megnövekedett a korábbi verzióhoz képest. Ez jelenti egyrészt a munkaasztal méreteit, másrészt a löketek hosszát is.
Példaként hozva a 30 x 50 -es típust, az X löket hossza 200mm-rel, míg az oszlopok közti hasznos szélesség 100 mm-el lett több.

De hogy a nagyobb munkatér ne jelentsen hosszabb utazási időket, az MCR-BV gyorsjáratai radikálisan növekedtek. Az X tengely esetén ez 30m/percet elérve megkétszereződött.
Az Y tengelyt nézve a 32m/perc pedig 1.6 -szoros a növekedés.

Az Okuma védjegye a teljesítmény és a pontosság

 

Az Okuma ügyfeleit megkérdezve elsők közt említett vitathatatlan előny, hogy a kiemelkedően magas teljesítményért nem kell áldozni a pontosság oltárán. És, hogy ebben is mindig van fejlődési lehetőség, arra tökéletes bizonyíték az MCR-BV.

 

A pontosság elérésének alaptényezői a szerszámgép vázának merevsége, a hőmérsékleti változások okozta deformációk és mozgások csökkentése, valamint a fejlett szoftverek és vezérlő.

 

A hőstabil szerkezet fontosságát kevesek közt az Okuma elsőként felismerve fejlesztette a fizikai korlátok által elérhető legmagasabb szintre. A több, mint egy évszázados tapasztalat, a rengeteg kísérlet és érdemi vásárlói visszajelzés mára azt eredményezte, hogy a gép öntvény vázának kialakítása, hőmérsékleti gócpontok létrehozása úgy került kialakításra, hogy a lényegesen kisebb, de kényszerűen létrejövő termikus mozgások lineárisak, mérhetők és kontrollálhatók legyenek.

 

Pontosság újra gondolva

A Thermo Friendly Premium funkcióval, a mérőlécekkel és a 3 dimenziós kalibrálási funkcióval szerelt Okuma MCR-BV újra fogalmazza a hosszútávú pontosság fogalmát.

 

Az Okuma két úton közelíti meg a hőmérsékletváltozás problémakörét.
Vannak a szoftveresen kezelhető változások, mint a normál értékű üzemi hőmérsékletváltozás, vagy a gép működéséből, felmelegedéséből adódó termikus változások. Ezeket a Thermo-Friendly Concept képes szigorú tűréseken belül tartani. Ez egyrészt magasabb gyártási pontosságot tesz lehetővé, másrészt lerövidíti a gép pontos működéséhez szükséges melegítési időt, azaz lehetővé teszi a gépkihasználtság növelését.

 

Az Okuma nagyméretű szerszámgépeire fejlesztett TAS-C2, azaz „Thermo Active Stabilizer” funkció a garancia arra, hogy a környezeti hőmérséklet változásai ne eredményezzék a gyártás pontatlanságát. De működő megoldás van arra is, hogy a hőtágulás miatt bekövetkezett asztalméret változás még nagy munkadarabok esetén se eredményezzen hibát a gyártásban.

 

Öndiagnosztikai képesség

Másik megközelítésben a környezeti hőmérséklet változásának lehet egy olyan szintje, ami sem hardveresen sem szoftveresen nem kézben tartható. Ilyen lehet a szélsőséges hőmérséklet ingadozás, vagy szél, ami adott esetben nem is a teljes gépvázat terheli, hanem csak adott pontjára koncentrál. (pl. mennyezeti bevilágítók miatt)

Az „Accuracy Stability Diagnosis” segítségével a szerszámgép folyamatosan ellenőrzi a működést befolyásoló hőmérsékleti tényezőket, és ha az szoftveresen nem kordában tartható, hibaüzenetben hívja fel a gépkezelő figyelmét a problémára. Így a nagyértékű selejt alkatrész gyártása elkerülhetővé válik.

 

3D kalibráció lehetősége

 

A gép rendelkezik szoftveres segítséggel a tengelyek összeadódó, ún. volumetrikus hibáinak felderítésére és kompenzálására. A feladat elvégzése egyszerű, speciális tudást nem, csupán némi gyakorlást igényel. A használatát indokolja egyrészt a gép alatti betonalap mozgása, vagy a gép nem rendeltetésszerű használatából bekövetkezett ütközés is.


A folyamat lényege, hogy egy „Accuricy master”-nak keresztelt speciális mérési segédeszközzel, és a gépre telepített mérőfej segítségével megtörténik a méréssorozat, melynek kiértékelését és a kompenzálást a vezérlő automatikusan végrehajtja.

 

Az OKUMA Japán piacon szerzett világelsőségét kétségtelenül a portálgépeinek köszönheti. És bár az európai gyártócégek számára a magas műszaki színvonalat képviselő japán gyártó nem elsősorban ezekről a gépekről ismert, megfigyelhető a portálgépek növekvő népszerűsége. Az ok kétségtelenül a rendkívül magas műszaki tartalom, amire a most piacra került MCR-BV nyomatékosan ráerősít.