Minden iparág és vállalat érzi a változó piaci körülményeket – ez alól a szerszámgépipar sem kivétel. A globalizáció, a technológiai innovációk, új iparágak megjelenése miatt a változás általában folyamatosan jelen van. Legyen ez lassú és tervezett, vagy következzen be akár egyik napról a másikra, a változás állandó – de felkészült és felszerelt vállalatok számára izgalmas időszak, ami lehetőségekkel teli.

A sokoldalú technológiák felkutatása

A piacon található szerszámgépek közül a legsokoldalúbb gépek a multitasking kategóriában találhatók. Ahogy a neve is állítja, egy multitasking szerszámgép egy gépen belül számos folyamatot képes elvégezni, ellentétben a sorozatgyártás során alkalmazott egy operációs gyártási megoldásokkal. Ezen folyamatok közé tartozik például az esztergálás, marás, felületkezelés, fúrás, menetfúrás, lefejtőmarás és skiving, illetve még sok más – ezzel hozzájárulva a rendkívüli rugalmassághoz az alkatrészgyártás során. Kihasználva a multitasking szerszámgépek előnyeit, bármely kis- és nagyvállalat könnyen alkalmazkodhat a piac változó igényeihez és új irányzataihoz, kevesebb emberrel, kisebb területen végzett professzionális munkával.

3 érv a multitasking gépek mellett:

  1. A multitasking gép ára és értéke nem összekeverendő

Habár elsőre költségesebb beruházásnak tűnhet, a multitasking gépek hamar kitermelik a magasabb bekerülési költséget és jelentősen csökkentik az olyan erőforrásokat, mint például a gyártási összidő, logisztika és anyagmozgatás. A multitasking szerszámgép 5 előnye:

  • Beállítási idő csökkenése. Egy multitasking szerszámgép az alkatrészt egy cikluson belül munkálja meg, így nincs szükség többféle beállításra, szerszámok cserélésére, programok igazítására vagy az alkatrészek mozgatására folyamatok közben.
  • Megnövelt orsóhasználat. Nincsen szükség az alkatrész szerszámgépek közötti mozgatására, így több az effektív forgácsolási idő.
  • Nagyobb pontosság és kevesebb hiba. A beállítási idő és a gyártási lépések számának minimalizálásával, a multitasking gépek jelentősen csökkentik az emberi hibák és az állásidő lehetőségét és szükségességét.
  • Csökkenti az összköltséget. A gyártást egy multitasking gépen elvégezni kevesebb szervizelést, szerszámot és emberi erőforrást igényel. Emellett a rendszeres karbantartása is költséghatékonyabb.
  • Magasabb helykihasználás. Mivel a többféle munkafolyamatot immár elvégezhetünk egy géppel is, ezért egy alkatrész gyártásához nincs többé szükség több különböző gépre, ezzel értékes hely szabadul fel a gyártóüzemben.

Amikor a piaci körülmények gyorsan változnak, a multitasking gépek értéke felbecsülhetetlen. Folyamatos rugalmasságukkal hozzájárulnak a gyártási rugalmassághoz, csökkentik a karbantartási, üzemeltetési, az egyéb költségeket és helytakarékosak. Ezek mind fontos szempontok, amik hozzájárulnak a haszon növeléséhez, a gazdasági fellendülés alatti termeléshez vagy akár a vállalat fennmaradásának kulcsát is jelenthetik a bizonytalan időkben.

  1. A multitasking gép a lehetőség és az alkalmazkodás kulcsa

Bizonyos területeken jövedelmező lehet egy adott termékre specializálódni. Azonban a történelem újra és újra igazolja, hogy a változó piac és az olyan tényezők, mint kormányrendeletek, gyártások áthelyezése másik országba (offshoring), kereslet-kínálat alakulása vagy világjárványok könnyedén felboríthatják az egyébként sikeres üzletágakat is. Az egyik legnagyobb előnye a multitasking szerszámgépeknek, hogy lehetőséget adnak alkalmazkodni, változtatni és sokféle különböző termékeket gyártani, ha szükséges. A multitasking szerszámgépek sokoldalú alkalmazhatósága megannyi lehetőséget tár egy vállalat elé mérettől és iparágtól függetlenül. Alkalmazhatók az egyszerű alkatrészektől az összetett, nagy pontosságú alkatrészekig. Sokszor a multitasking szerszámgép által új ügyfelekre tehetünk szert, akár a saját iparágunkon kívül is, hiszen a multitasking szerszámgéppel már lehetőség nyílik másféle, új alkatrészek gyártására is.

  1. Erősítse a versenyképességét multitasking szerszámgépekkel

Az egyik legnagyobb változás az elmúlt évtizedekben, hogy megnyílt az út a globális gyártás előtt. Ez a dinamikaváltás megnövelte a gyártókon a nyomást, hogy valamivel kitűnjenek a gyártók tengeréből. Azok az ipari szereplők, akik különféle produktivitást növelő technológiát alkalmaznak, például multitasking gépekkel vannak jelen a piacon, bizonyosan ki fognak tűnni a konkurens cégek közül. Ugyan a multitasking szerszámgépek valóban hihetetlen beruházások, ez a gépkategória tovább fokozható olyan technológiák alkalmazásával, mint az automatizálás, szerszámgép diagnosztikai szoftverek vagy ütközés védelmi rendszerek, amik egy új szintre emelik a szerszámgépek teljesítményét. 

Keresse fel szerszámgép gyártóját

Eddig a multitasking szinonimájaként a termelékenységet, szakmai hozzáértést és hatékonyságot tekintettük – mára a rugalmasság, a sokszínűség és a lehetőség sokkal inkább jellemzik a multitasking szerszámgépeket.

Ha Ön is szeretné, hogy vállalkozása részesüljön a multitasking szerszámgépek előnyeiből, keresse fel bizalommal az Okuma kizárólagos hazai forgalmazóját, a Smartus Zrt-t, kollégáink állnak rendelkezésre bármilyen kérdésben.

info@smartus.hu

+36 23 200 230