A 2020-as év a COVID-19 járványnak köszönhetően rendhagyónak bizonyult a Smartus Zrt. és természetesen a partnereink számára is. A negatív gazdasági hatások mellett, a személyes kapcsolattartás is megnehezült. A nyári enyhülést követően, az ősz elején került megrendezésre a magyarországi Okuma képviselet házi kiállítása. Október 7-én és 8-án, 4 csoportra osztva fogadtuk vendégeinket, hogy hosszú kihagyás után végre személyesen is találkozzunk, beszélgessünk, összegezzük az év eddigi eseményeit. A jó hangulatú beszélgetések mellett sor került gépek, szerszámok, forgácsolási és automatizálási technológiák bemutatására is.

Az eseményt Mátyás János vezérigazgató nyitotta meg, bemutatva együttműködő partnereinket, akik hozzásegítettek minket ennek a kiállításnak a megtartásához. A rendezvény látogatói négy különböző kategóriába sorolt szerszámgépet, valamint különböző megmunkálási eljárásokat nézhettek végig.

 

Genos M460-5AX – indokolatlan a finomkodás

Az Okuma legkisebb, a tavalyi évtől, mint „package” gép értékesített, ám hamar népszerűvé vált szimultán öttengelyes modelljével indult a szemle. Az itt bemutatott megmunkálás azt hivatott bizonyítani, hogy van olyan szimultán öttengelyes gép, amely alkalmas komoly nagyolási műveletek elvégzésére. A gépen 1.2312 szerszámacél megmunkálását végeztük, egy úgynevezett formaszerszám elkészítését demonstrálva. A kiállítás javarészén a simítási műveletek zajlottak, azonban a munkatérben lévő forgács tanúskodik arról, hogy ezzel a megmunkálógéppel szükségtelen az óvatoskodás.

A megmunkálóprogram elkészítésében a TOPSOLID hazai képviseletét ellátó CADCAM SOLUTION Kft. volt a segítségünkre. Munkájukat ezúton is köszönjük.

Multus B250 – a sztereotípiák megdöntője

A Multitasking eszterga központok népszerűsége bár meredeken felfelé ível, még mindig él sokakban az a sztereotípia, miszerint ezen típusú gépek programozása és kezelése bonyolult, érzékenyek, és használatuk megannyi kompromisszummal jár, ráadásul drágák. Az itt bemutatott megmunkálással sikerült elérni azt a célunkat, hogy az érdeklődőkben eloszlassuk ezeket a kételyeket, meggyőzve őket a gép egyszerű használatáról, kedvező áráról. 42CrMo4 típusú anyagot munkáltunk meg, az Iscar Hungary által biztosított szerszámokkal. A program elkészítésében szintén a CADCAM SOLUTION és a TOPSOLID volt a segítségünkre. A gép a szerszám, és remek szoftver segítségével egy nagyon hatékony, termelékeny és nem utolsó sorban látványos megmunkálást sikerült összerakni.

Genos M560 – mindig van új a nap alatt

Az iparágban jelen lévők közül is nagyon sokan ismerik ezt a típusú gépünket. Jó hírnevét portál jellegű felépítésének, erős és nyomatékos főorsójának, strapabíróságának, és az Okumától megszokott rendkívüli pontosságnak köszönheti.
Mégis azt gondoltuk, hogy van néhány olyan megmunkálás, amit érdemes egy ilyen gépen bemutatni. Ezalkalommal nagysebességű zsebmegmunkálásokat végeztünk C45 anyagban, bizonyítva azt, hogy a forgácsolás területén a fejlesztések soha nem állnak meg se szerszám, sem gép vonalon. A termelékenyebb megoldások gyorsabb megterülést, biztosabb jövőt jelentenek a partnereink számára. Természetesen ezúttal is az Iscar Hungary szerszámaival dolgoztunk.

Genos L3000 + Flextek GP12 – látványosan egyszerű, bizonyítottan működő

Az emberi munkaerő megszerzése, megtartása, oktatása évek óta komoly küzdelmet jelent a partnereinknek. Az élőmunkát kiváltó automatizálási megoldások a forgácsolás területén azonban a legtöbbekben kételyeket ébresztenek. Láthatunk ugyan nagy cégeket, akik óriási sorozataikat teljesen automatizált gyártócellákban készítik el, a kis és közepes sorozatok gyártói számára ez sokszor elérhetetlen távolságnak tűnik, avagy tűnt eddig.

Ismert és elismert Genos sorozatú eszterga gépünkhöz ezúttal egy Dán cég által forgalmazott robotot illesztettünk, demonstrálva, hogy az automatizálás a KKV szektorban nem ördögtől való gondolat. A Flextek egy jól átgondolt, rugalmas, egyszerűen programozható, gyorsan átállítható rendszert készített, mely a legtöbb Okuma géphez illeszthető. Nem igényel külön robottechnikust a használat, nem foglal jelentős helyet, és remek hozzáférhetőséget biztosít a szerszámgéphez.
Ha a helyzet úgy kívánja, a cella a gépről leválasztható. A bemutatott cella hamarosan munkába áll egy partnerünknél, és számos külföldi példa után végre hazai minta is lesz a rendszer működésére.